Το αμύγδαλο

Καρποφόρο δέντρο της οικογένειας των ροδιδών · παράγει δύο ποικιλίες καρπών : τους γλυκούς, που αποτελούν τους γνωστούς μας ξηρούς καρπούς και χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική και στην παραγωγή του αμυγδαλέλαιου, και τους πικρούς (πικραμύγδαλα) που χρησιμοποιούνται στην φαρμακευτική και στην αρωματοποιία. Κατάγεται από την Μέση Ανατολή (Ιράν) και εξαπλώθηκε κατά μήκος των παραλίων της Μεσογείου και στην Βόρεια Αφρική από τους Αιγύπτιους και τους Έλληνες · στην Ιταλία, η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς έγινε γνωστή από τον Κάτωνα και στην συνέχεια διαδόθηκε και στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Γαλλία.

Αναφέρεται σε γραπτά αρχαίων επιστημόνων για τις χρήσεις και τις ιδιότητές της : ο Ιπποκράτης θεωρεί το αμύγδαλο ως πολύτιμο βοηθό στην ιατρική και στην παραγωγή φαρμάκων · ο Διοσκουρίδης κάνει λόγο για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου και για την χρήση του στην παρασκευή μύρου · ο Θεόφραστος αναφέρει πως χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική η ρητίνη του δέντρου.
Αποτελεί σύμβολο της αναγέννησης της φύσης μετά από τον πρόσκαιρο θάνατό της κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι μουσουλμάνοι συνδέουν την ανθοφορία της αμυγδαλιάς με την αναθέρμανση της ελπίδας και οι παγανιστές της αρχαιότητας θεωρούσαν το δέντρο και τα άνθη του σύμβολα της παρθενικότητας · αλλά σε πολλές παραδόσεις τα αμύγδαλα συνδέονται και με τον γάμο και τις γαμήλιες τελετές, αντίληψη που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα με τα κουφέτα που προσφέρονται στους γάμους.
Οι καρποί της, τα αμύγδαλα, αποτελούν πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών : βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και φυτικές ίνες είναι τα βασικά στοιχεία που προσφέρουν οι καρποί αυτοί στον οργανισμό μας - συνεπώς, μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα αμύγδαλα βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης και στην πρόληψη πολλών καρδιαγγειακών νοσημάτων

Μικρό σε μέγεθος το αμύγδαλο. Μα είναι καρπός ενός δέντρου που ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα, στις πιο άσχημες συνθήκες και το ευαίσθητο και πανέμορφο άνθος του γίνεται ο προάγγελος της επερχόμενης άνοιξης. Έτσι το μικρό του μέγεθος δεν το εμποδίζει να συμβολίζει την Αναγέννηση και την γονιμότητα και να προσφέρεται στους γάμους με μέλι συνοδεύοντας τις ευχές για υγεία, ευτυχία, βίο ανθόσπαρτο.